Janne Nieminen

24 Fitness Onlinen tuorein valmentaja lisäys! Olenkin varmasti tuttu monelle asiakkaallemme Digital PT valmennuksien vastuuvalmentajana ja yhteyshenkilönä. Osaaminen ruokavalio- ja treenipuolella on kerrytetty 12 vuoden treenaamisella, kolmen vuoden ohjauskokemuksella ja tärkeimpänä Marjo Krishin ja Marko Heikkisen koulutuksessa. Sekä valmentajana että treenaajana tykkään testata jatkuvasti uusia asioita, ja poimia ohjaamisen työkaluboksiin enemmän keinoja. Blogissa käsittelen treenaamiseen, laihduttamiseen ja hyvinvointiin liittyviä asioita, usein hyvinkin eri näkökulmista.

I saw it on Youtube — it must be right!

Youtube ja netti on pullollaan treenivinkkejä ja -videoita. On helppoa laittaa Youtube päälle ja vain ottaa ilmaiset treenivinkit ja ohjeet liikkeisiin.

Tässä kuitenkin unohtuu usein tärkeä seikka pohdinta siitä mikä on videon esittäjän oma ammattitaito ja ymmärrys siitä miten keho toimii. Helposti liike voi olla tuntumaltaan toimiva, mutta samalla se voi hiljalleen vahingoittaa niveliä vuosien saatossa. Tässä on yksi syy miksi olkapää- , polvi- ja kyynerpäävammat ovat salialalla yleisiä.

Youtube liikkeissä ei useinkaan ohjeisteta oikein ryhdin merkitystä, nivelkulmia tai liikerataa. Onko olkapäät oikeassa asennossa, onko rinta oikealla tavalla pystyssä, onko paino nivelkannossa vai lihaksen varassa? Tälläiset virheet johtavat usein korostetusti siihen, että nivelet saavat turhaan ylimääräistä rasitusta. Tämä kertautuu satojen treenien ja tuhansien toistojen kautta ja voila pian ei pystytä tekemään kyykkyä, maastanostoa ja vaikka mitä liikkeitä. Nosta käsi pystyyn jos sinulla on jokin liike ei ei. Luultavasti syy on ollut aikaisemmissa treeneissäsi. Vai oletko laittanut syyn yhden epäonnistuneen noston niskoille?

Siinä vaiheessa kun aletaan pohtia liikkeiden oikein menemistä sen kautta, että jokainen on yksilö omine rajoitteineen menee homma vielä hankalammaksi. Jokaisen ihmisen liikkuvuus on erilaista, ryhdissä on eroja, jumeja on eri paikoissa, pienet lihakset eivät toimi oikein, lihaksen supistumiskyky erilainen tai vaikkapa jalkasi voivat olla hieman eri asennossa. Jos Youtube video alettaisiin tekemään kaikki asiat huomioivaksi olisi videolla pituutta luultavimmin 30-60 minuuttia, ja sekään ei välttämättä riitä.

Joten lämmin suosittelu katsomaan ainakin ajoittain tekniikoita läpi myös ammattilaisen opissa. Sijoituksena se luultavimmin tulee pitämään sinut niveliltään kunnossa myös silloin kun olet treenannut kymmeniä vuosia.

Huom. olen itse yksi niistä, joka ei käynyt tekniikoita läpi riittävän ajoissa ja kulumaa on polvissa, alaselässä, kyynerpäissä ja olkapäissä. Älä tee niin kuin minä tein ensimmäisen 5-6 treenivuoden ajan, vaan investoi rohkeasti omaan tulevaisuuden terveyteesi. Sivutuotteena saat myös enemmän kehitystä!

Treeni terveisin,

Janne Nieminen

24 Fitness Online valmentaja

10.09.2018 13:419 kuukautta sitten

Admin Janne

"Kyllähän minä osaan tekniikat"

Ohjauksia tai nettivalmennuksia myydessä kuulee usein lauseen:” Kyllähän minä osaan tekniikat.” Todellisuus on kuitenkin hyvin erinäköinen, sillä saleja kierrellessä näkee siellä ja täällä virheitä, joiden vuoksi nivelet ovat koetuksella! Jos ajatusta laajennetaan niveliä turhaan rasittavista tekniikoista siihen että treenataanko optimaalisesti vai ei,  näkee ruuhka-aikaan salilla jokaisella katseellaan korjattavia asioita.  

Ei optimaalisesti treenaaminen on ihan ok, jos nivelet eivät ota siitä hittiä! Valitettavasti kuitenkin päivittäin näkee miten olkapäät, kyynerpäät, polvet ja alaselkä kokevat kovia. Kaikille onkin varmaan tuttua että joku tulee sanomaan että nyt penkissä kipuilee olkapää tai jossakin muussa liikkeessä polvi. Käytännössä ensimmäisten kipujen pitäisi olla viimeinen merkki siitä että nyt ohjaus on tarpeen!

Kun salilla keskustelee PT:n roolissa treenaajan kanssa kipuilevista olkapäistä tulee seuraava yleinen kommentti:” Minähän vaan harrastelen, en tee tätä tosissaan.” Nivelet eivät valitettavasti vaan tiedä tätä seikkaa, eikä myöskään lihakset.  Väärät tekniikat nakertavat niveliä pikku hiljaa, ja siinä voi mennä vuosia että ensimmäiset ongelmat ilmoittavat itsestään. Yleensä vääriin tekniikoihin yhdistetään vielä treenaajan voimatasoihin nähden liian isot painot ja mahdollisesti säädetään treenilaiteet väärin niin ei mikään ihme että niin monella on ongelmia niveliensä kanssa. 

Tekniikat eivät itsessään ole mitään rakettitiedettä, vaan niissä on kyse ryhdistä, nivelten kulmista, lihasten liikeradasta. Oikein tehtynä liike aktivoi lihasta paremmin, aiheuttaa paremman kasvuvasteen ja mikä parasta ei kuormita niveliä turhan takia. Ohjauksen tai nettivalmennuksen hinta on pieni siihen nähden miten voit myöhemmin viettää elämääsi terveenä ilman kipuja ja särkyjä. 

Loppuhuomatuksena, tähän mennessä ohjaamastani noin 250 henkilöstä enemmistöllä on mennyt suurin osa tekniikoista uusiksi, mututuntumalla noin 80% liikkeistä vaatii enemmän tai vähemmän korjaamista. Poikkeuksia toki on, sillä joskus korjattavaa on vain 50% läpikäydyistä liikkeistä. 

 

- Janne Nieminen (24 Fitness Online valmentaja)

 

05.09.2017 12:431 vuosi sitten

Admin Janne