Kevyet viikot

06.08.2018 14:229 kuukautta sitten

Jos et ole jo pitänyt kevyitä viikkoja, niin kesä on hyvä aika aloittaa. Miksi treeniohjelmaan tulisi suunnitella myös palauttavia treenejä tai kokonainen kevyempi treeniviikko säännöllisin väliajoin? Tätä moni kysyy vieläkin, ajatuksena että vain kovaa treenaaminen kehittää ja näin ollen, jos salille kerran tullaan, silloin treenataan aina niin kovaa kuin pystytään!

Kevyemmin treenaaminen palauttavalla viikolla on hyvinkin perustelua. Liikkumaan ja rasitukseen tottunut keho palautuu useimmiten nopeammin kevyellä liikunnalla kuin täyslevolla.

Kun palauttavalla harjoituksella tehostetaan veren virtausta lihaksissa, saadaan treenin sinne kerryttämiä maitohappoja ja kuona-aineita poistumaan tehokkaammin kuin levolla. Kovien treenien aiheuttama lihas arkuus ja jäykkyys poistuvat nopeammin. Kevyen treenin voi kuvitella verihuuhteluna, joka kuljettaa lihaksille happea ja ravinteita ja poistaa kuona-aineita.

Silloin kun harjoitellaan intensiivisesti , lihasjännitys sulkee toistojen aikana verenkierron lihaksiin. Siksi palauttavat harjoitukset eivät saa olla sellaisia, että lihaksia ”hapottaa” eli maitohappoa kertyy lihaksiin.

Palauttavat treenit voi tehdä salilla. Jos kuitenkin tuntuu, ettei ”osaa” treenata tarpeeksi kevyesti, voi olla parempi tehdä palauttavalla viikolla jotain ihan muuta liikuntaa.

Hyvä kierto treenissä on esim tehdä 3-4 kovaa harjoitusviikkoa, sen jälkeen 1 palauttava viikkoa. Yksittäisen kovan treenin jälkeen voi joskus tehdä myös palauttavan treenin samalle lihasryhmälle 24 h kuluttua.

Huolehtimalla palautumisesta vältät todennäköisesti turhia sairastumisia ja loukkaantumisia sekä saat pidettyä treenisi nousujohteisina!